RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

TRANSILVANIA

Partenerii noştri în regiune

 

Turda, judeţul Cluj

 

Pensiunea Katharina Predelut Bran, judetul Brasov

Predeluţ/Bran, judeţul Braşov

 

Pensiunea Roma Antica Harman judetul Brasov

Hărman, judeţul Braşov

Rezervaţii din judeţul Bistriţa Năsăud

 

 

 

Rezervaţii paleontologice

 

 

În formaţiunile sedimentare, de diferite vârste, din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt prezente resturi fosile care documentează viaţa din trecutul geologic şi condiţiile de mediu în care organismele respective au trăit.

 

 

"Râpa Mare" de la Budacul de Sus

 • Caracterizare: Marne şi nisipuri cu o bogată faună pannoniană
 • Localizare şi acces: Locul fosilifer se află pe cursul superior al Budacului, la cca. 5 km amonte de Budacul de Sus. O şosea asfaltată ne conduce din Bistriţa la Budacul de Sus (15 km), iar de aici pe un drum forestier, ce urmăreşte malul drept al Budacului, ajungem în punctul numit "Râpa Mare", afloriment situat în malul drept al râului, în apropierea limitei dintre sedimentar şi eruptiv. Deschiderea se afla la cca. 150m, amonte de Valea Şindrila şi cca. 200m avale de Valea Bârzetea.
 • Obiectul ocrotirii: În zona Budacului de Sus, pe cursul superior al văii Budacului, în apropierea contactului cu eruptivul Călimanilor, sunt prezente roci sedimentare pannoniene care conţin o bogată faună ce merită să fie cunoscută şi ocrotită. Sedimentele pannoniene apar bine deschise în malurile Budacului şi a afluenţilor săi, V. Tisei şi V. Bârzetea, în apropierea contactului cu eruptivul Călimanilor. La "Râpa Mare", V. Budacului a secţionat rocile pannoniene pe o înălţime de 25m şi o lungime de 75 m. În bază apar marne cenuşii-vineţii peste care urmează marne compacte cu spărtura concoidală, apoi marne cenuşii foioase. Grosimea pachetului de marne este de cca. 18 m. Suprapus acestora se află un pachet de nisipuri cenuşii-gălbui în grosime de 2m, apoi o intercalaţie de 1 m de marne cenuşii friabile, peste care urmează un strat de nisip cenuşiu foarte fosilifer (aproape lumaşelic), în grosime de 0,80m. Partea superioară, având o grosime de 3-4m, este formată dintr-o aglomerare de nisipuri, mâluri, pietrişuri şi bolovănişuri pleistocene, de natură andezitică. Succesiunea se încheie cu un strat de mâl gălbui cu elemente de pietriş şi solul în grosime de 0,50 m.
 • Resturile fosile sunt numeroase şi bine conservate. Pe baza acestora s-a stabilit vârsta formaţiunilor respective, mediul în care s-au format, paleoecologia şi paleogeografia regiunii, vârsta eruptivului, etc. La acestea adăugăm frumuseţea locurilor şi vom avea o imagine aproape completă a ceea ce înseamnă rezervaţia "Râpa Mare" pentru cei îndrăgostiţi de natură, pentru specialişti şi nespecialişti.
 •  

   

  "Râpa Neagră" de la Budacul de Sus

 • Caracterizare: Flora miocen superioară în marne, marne tufitice şi tufit andezitice.
 • Localizare şi acces: Punctul fosilifer este situat la cca. 300 m amonte de "Râpa Mare", în malul drept al Budacului, în apropierea bifurcaţiei de drumuri forestiere "Dealul Negru" şi "Aluneasa".
 • Obiectul ocrotirii: Numeroase resturi incarbonizate de plante (îndeosebi frunze) prinse într-o marnă tufitică, tufit şi piroclastit andezitic. Au fost identificate aici 8 nivele paleofloristice ce conţin specii Miocen superioare de arbuşti şi arbori. Malul râpos al Budacului care include flora fosilă are în bază intercalate între piroclastite, două straturi subţiri (3-5cm) de lignit. Asociaţia paleofloristică de la "Râpa Verde" arată că pădurea de provenienţă trăia în condiţii tipice de mlaştină, aşa cum existau în Miocenul superior dintr-o bună parte a Europei. Era o pădure mixtă, unde alături de conifere (între care dominau Taxodiaceae-le) existau, în predominanţă, angiospermele (între care dominante erau genurile: Carpinus, Salix, Alnus, Fagus, Betula, Populus, Carya, Buettneria, etc.).
 •  

   

  "Comarnic" de la Cuşma

 • Caracterizare: Floră miocen superioară în marne tufitice, tufite şi cinerite andezitice
 • Localizare şi acces: Locul fosilifer se află pe cursul superior al Văii Budăcel (afluent de dreapta al Budacului), la cca. 5km amonte de localitatea Cuşma, în locul de vărsare al pârâului Comarnic în Budăcel. Pentru a ajunge aici se pleacă din Bistriţa pe DN.17 până în comuna Livezile, iar de aici pe drumul judeţean care se desprinde din acesta lângă podul de beton din apropierea centrului localităţii. Drumul (neasfaltat), la ieşirea din Livezile, trece calea ferată şi valea Bistriţei ardelene, apoi se îndreaptă spre Dorolea şi Cuşma (24 km). Drumul până la Cuşma însoţeşte valea Cuşmei, iar de aici traversează satul de la vest la est. La ieşirea dinspre munte drumul urcă uşor până ce intersectează drumul forestier Bistriţa Bârgăului-Budacul de Sus, apoi se îndreaptă spre captarea de apă, iar de la podeţul de beton se îndreaptă spre valea Budăcelului pe care o urmăreşte înspre amonte până la confluenţa cu pârâul Comarnic.
 • Obiectul ocrotirii: În malul stâng, abrupt, al Budăcelului, în locul în care pârâului Comarnic se varsă printr-o cascadă de cca. 50m în acelea ale Budăcelului, apar marne tufitice, tufite şi cinerite cu resturi de plante fosile, îndeosebi frunze. Pe cca. 50m în această succesiune de roci, apar resturi fosile de gimnosperme şi angiosperme. Ele apar, în aceleaşi tipuri de roci şi în albia minoră a Budăcelului, amonte de confluenţa cu pârâul Comarnic, până la confluenţa cu pârâul Dracului. Paleoflora de la "Comarnic" se aseamănă cu aceea de "Râpa Verde" Budacul de Sus, şi are aceeaşi vârstă.
 •  

   

   

   

   

   

   

   

  Sursa: "Arii protejate din Bistriţa Năsăud"

  Autori: Ioan Chintăuan, Viorel Ştefan, Ioana Marquier, Gheorghe Coldea

  Mulţumim domnului Ioan Chintăuan pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziţie informaţiile

  Rezervândonline 

  puteţieconomisipână la60% 

  Plata la hotel

  Fără taxe de rezervare

  Sigur şi rapid

   Condiţii de rezervare
  Intrebări frecvente

   

  Hoteluri în TRANSILVANIA

  Hoteluri in Brasov

  Hoteluri in Cluj-Napoca

  Hoteluri in Geoagiu Bai

  Hoteluri in Miercurea Ciuc

  Hoteluri în Oradea, Bihor

  Hoteluri in Sovata

  Hoteluri în Târgu Mureş

   

  Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

   

    

  Destinaţii

   

  Sibiu

    

  Harman

  • Sighisoara

  Sighisoara

    

   

    

   

  Hărţi judeţe

   

   

  Hărţi oraşe

  © 2009 RomaniaExplorer.com

  cauciucuridirect.ro